Klädernas material.

Lär dig mer om material A-Ö

Akryl:

Akryl utgörs av en kemisk förening väldigt lik plast. Jämfört med den liknande fibern polyester är framställningen av akryl mer komplicerad och resurskrävande. Det krävs lösningsmedel och väldigt mycket kemikalier och utsläpp av dessa kemikalier gör att akrylframställning får en stor miljöpåverkan. När akryl tvättas läcker mikroplastpartiklar ut med vattnet. De äts av plankton som äts av fiskar vars överlevnadsförmåga försämras. Akryl som material är känsligt för värme vid tvätt och får ofta noppor. 

Alpacka:

Är ull från ett lamadjur, alpackan, som ursprungligen kommer från Anderna i Sydamerika. Ullen är väldigt mjuk. Alpackaull innehåller inte ullfett som andra ulltyper. Ullfettet kan orsaka allergi, därför kan alpacka vara ett alternativ för allergiker.

Angora: 

Är ull från kaniner. Angoraull har varit mycket omdiskuterad efter nyheter om att kaniner i Asien plågas när ullen rycks. Angoraull kan klippas istället för att ryckas och det behöver inte betyda att kaninen har lidit alls. Angoraull är mjuk och anses varmare än andra sorters ull.

Bambu: 

Bambuträdet växer snabbt och det krävs inga bekämpningsmedel för att odla det. Oftast är det färdiga materialet i tyg bambuviskos och för att tillverka det krävs stora mängder kemikalier, ungefär 5,5 kilo för ett kilo viskostyg. Då används bland annat koldisulfid som är mycket giftigt och som kopplats till nedsatt fortplantningsförmåga och fosterskador. Viss bambu görs till textil genom en process som är bättre för miljön, då kallas det lyocell (se nedan).

Bomull: 

Kommer från bomullsplantan som växer i buskform på stora fält. Det är det allra vanligaste materialet i kläder. Bomull tar lätt upp fukt, kan tvättas varmt, men skrynklar lätt. När bomull odlas besprutas buskarna med mycket bekämpningsmedel, om odlingen inte är ekologisk. Det går åt stora mängder vatten för att odla och tillverka bomull, det leder till att det ofta blir brist på vatten där bomull odlas.

Elastan eller Lycra:

Är en elastisk fiber som kombineras med andra material. Eftersom den är så töjbar används den ofta i till exempel baddräkter. Materialsammansättningen liknar plast och kräver precis som alla andra sådana material en mängd kemikalier och lösningsmedel för att tillverkas. Dessutom släpps plastpartiklar ut i naturen när materialet tvättas. Det här påverkar vattenlevande organismer negativt. 

Hampa:

Växer utan att bekämpningsmedel eller konstgödsel behövs. Den kan växa på näringsfattig jord och binder dessutom jorden med sina långa rötter och motverkar på så sätt jorderosion. Hampa är helt biologiskt nedbrytbar. Materialet känns och ser ut ungefär som linne och är starkare än bomull. Än så länge är utbudet av hampakläder ganska litet, men det är ett bra alternativ ur miljöhänseende. 

Kashmir: 

Kommer från getter som lever i Asien. Från början kommer getterna från den indiska regionen Kashmir. Det är getternas vinterfällda ull som blir till trådar. Getterna själva har tyvärr en negativ inverkan på miljön eftersom de sliter upp gräset med rötterna när de äter. Det innebär att jorden inte binds lika bra och näringsämnen riskerar att spolas bort och marken blir öken. Kashmirplagg är väldigt, väldigt mjuka och ofta relativt dyra.

Kupro:

Eller cupro, är en regenatfiber (en konstfiber utvunnen ur ett naturligt material) och framställs av bomullsavfall. Tillverkningsrocessen liknar viskostillverkning (se nedan). 

Lin: 

Tyg av lin kallas linne. Lin kommer från stjälken på linblomman. Det är ett slitstarkt, men ganska styvt tyg som förr var vanligt i dukar och sängkläder. Att tillverka linne är en lång process. Lin odlas i relativt kalla länder, därför är risken för skadeinsekter inte så stor och odlingarna behöver inte besprutas på samma sätt som bomull, men inom konventionell odling används ogräsmedel. Linet vattenrötas oftast och det kan göra så att stora mängder syreförbrukande ämnen hamnar i vattnet. Jämfört med många andra material som bomull eller syntetmaterial är lin bättre för miljön. 

Lyocell/Tencel: 

Är en fiber som tillverkas av gran eller andra träd precis som viskos, men på ett mer miljövänligt sätt eftersom kemikalierna används i ett slutet system och lösningsmedlet som används är mer skonsamma mot miljön. Lyocell är en relativt ny fiber som är stark och tvättålig. Varumärket Tencel är samma sak som lyocell, men när du köper Tencel kan du vara säker på att träråvaran är certifierad med hållbarhetsmärkningen FSC.  

Modal:

Modal är ett cellulosabaserat material från bokträ. Det är ett är ett varumärkesnamn och ägs av ett österrikiskt företag. Tillverkningen av modal är snarlik den av viskos (se nedan), men med skillnaden att modal alltid kommer från bokträ. 

Nylon eller polyamid: 

Nylon är ett företagsnamn och fibern är gjord av polyamid, en syntetfiber vars sammansättning liknar plast. För att få till fibrer som funkar för tyg krävs stora mängder kemikalier som riskerar att skada både människor och natur. Polyamid är ett starkt och elastiskt material som inte blir skrynkligt. Det torkar snabbt och drar inte till sig fukt. När polyamid tvättas läcker små plastpartiklar ut som skadar överlevnadsförmågan hos fiskarna i hav och sjöar. 

Polyester: 

Är den vanligaste syntetfibern och ett av de allra vanligaste materialen i våra kläder. Det är en stark fiber som är elastisk. Fiberns sammanfattning är mycket lik plast och den utvinns ur petroleum. För att göra fibrer krävs kemikalier som i stora mängder kan vara cancerframkallande och som också riskerar att läcka ut med allt det vatten som används i processen. När polyester tvättas släpps små, små platspartiklar ut med vattnet. Dessa minskar överlevnadsförmågan hos fiskar som äter upp dem. 

Fleece: 

är värstingen vad gäller att släppa ut mikroplaster i naturen. Fleece oftast gjord av polyester och varje gång du tvättar en fleecetröja lossnar mer än 1 900 små, små plastpartiklar med gifter som följer med sköljvattnet ut i vattendrag, sjöar och hav. Det är sex till sju gånger mer plastpartiklar än annan polyester släpper ut. Partiklarna är för små för att fångas upp i reningsverken och går rakt ut i naturen. Där äter djurplankton upp dem som i sin tur äts av fiskar. Forskning visar att mikroplasterna på olika sätt försämrar fiskarnas överlevnadsförmåga. 

Silke:

Siden är tyg av silkestråd. Det kommer från den kokong som silkesmasken spinner runt sig när den förpuppas och blir en silkesfjäril. Kokongerna läggs i varmt vatten så att limmet som håller ihop kokongen smälter och tråden kan lindas upp. Siden är tunt och vackert, men skrynklar lätt. Pupporna dör i processen. Vildsilke kan vara snällare mot djuren eftersom det ibland görs av puppor där larverna blivit fjärilar och flugit iväg.

Viskos:

Tillverkas av cellulosa från gran eller andra träd. Cellulosan från träden behandlas med kemikalier för att bli en mjuk massa som spinns till fibrer. De kemikalier som används är farliga och riskerar att skada nervsystemet eller ge fosterskador hos de som kommer i kontakt med dem och om de släpps ut i naturen kan de orsaka stor förstörelse. Också när tyget vävs behövs mycket kemikalier och stora mängder vatten. Som material är viskos mjukt, andas bra, har ett fint fall och håller sin färg bra.

Ull:

När vi talar om ull menar vi oftast fårull. Det håller värmen bra och är varmt även om det är blött. Fettet lanolin som finns i ull är smutsavstötande och därför behöver ull inte tvättas så ofta, istället räcker det med att vädra. Ull är ett relativt bra alternativ för miljön, men när ullfettet tvättas ur ullen riskerar det att ge stora utsläpp av syreförbrukande ämnen.

Merinoull är i dag ett vanligt material i exempelvis underställ och tröjor. Ett problem med merinoull är att fåren har avlats hårt för att ge så mycket ull som möjligt. Det finns certifierad merinoull som är garanterat mulesingfri, det betyder att fåren inte skalperats kring baken för att undvika fluglarver som annars är ett problem med just den här typen av ull. Köp hellre merinoull från Sydamerika som inte har problem med den här parasiten än från Australien eller Nya Zeeland.

Den mjukaste merinoullen från By basics
– vår merinoull är 100% Eco-Tex-certifierad, har den mjukaste ytan och är av högsta kvalitet. Ullen kommer från Nya Zeeland och australiensiska merinofår som har fått den bästa behandlingen. Vår merinoull är fri från mulesing.
Merinoull är utmärkt för att reglera kroppstemperaturen, särskilt när den bärs direkt mot huden.
Ull ger värme utan överhettning på grund av den goda andningsförmågan hos fibrerna. Ull drar svett bort från huden utan att känna sig våt på grund av ullens keratinfibrer, som både är hydrofoba (vattenbeständiga) och hydrofila (vattenabsorberande)
Ull har antibakteriella egenskaper och är självrenande.

visste du …
– att merinoull kan ta upp 1/3 av sin egen vikt innan du känner dig våt
– att merinoull består av proteiner som är biologiskt nedbrytbara och därför ett miljövänligt material
– att Eco-Tex betyder säkerhet för kläder utan farliga kemikalier
– att vi handskär varje del av vår ullkollektion

Den mjukaste bambun från By basics
– Bambu har runda och släta fibrer och därför är kläder tillverkade av bambu otroligt mjuka och bekväma att bära. Dessutom har bambu många bra egenskaper.
Bambutyg har en svettabsorberande och transporteffekt. Den låter huden andas och fastnar inte när den svettas. Liksom ullen är bambu temperaturreglerande och har förmågan att ta upp 3-4 gånger mer än bomull. Bambu har en naturlig antibakteriell effekt som bevaras i slutprodukten. Eftersom vi vill producera med omsorg är bambu ett naturligt val. Bambu är den snabbast växande växten på jorden och växer till sin maximala höjd på bara 3-4 år, till och med sätter nya skott när den skördas.
Bambu är antibakteriellt och växer naturligt utan bekämpningsmedel eller skadedjursbekämpning.

visste du …
– att bambu är hållbart eftersom det är 100% biologiskt nedbrytbart
– att vissa bambusorter växer upp till 25 cm om dagen
– att bambu har en positiv effekt på koldioxidnivån, eftersom växten tar upp mer koldioxid än träd per m2
– att bambu är den snabbast växande växten på jorden

Bomullssense från By basics

– Bomullssensekollektionen är tillverkad i Eco-tex-certifierad bomull
bomullssens är tillverkad i en mjuk och utsökt bekväm kvalitet, stickad med kammade garn och utformad för att behålla formen
Bomullsens är en högkvalitativ produkt med en mjuk touch – i många vackra färger.

 

OWN - One With Nature

letar du efter hållbara kläder i linne eller poplin? då har du kommit till rätt plats. By basics OWN-kollektion är i vävt tyg. vi producerar klassiska stilar i ett brett spektrum av färger; alla i samma höga kvalitet som våra andra produkter.

One stop shop

även om vi älskar våra stickade stilar, vet vi att du ibland behöver en bit vävda kläder för att skapa det perfekta utseendet. det är därför vi har skapat OWN för att se till att du kan få alla stilar du behöver i en butik. 

precis som alla andra med basstilar, är OWN oeko-tex certifierat och tillverkat inom eu. 

Tryckt poplin

i vår EGNA kollektion hittar du tre stilar tillverkade av den vackraste tryckta poplin, detta är en begränsad upplaga - när den är slutsåld är den försvunnen.

Färgat linne och poplin

medan våra andra stilar nås när du beställer OWN som är färgad efter beställning. vi står för råvarorna - och styckefärgar efter de färger du beställer.,vi gör detta eftersom vi vill minska avfallet: stilarna är klassiska - färgerna kan förändras.

About Ewa i Walla

Experience what is possible when the past, presence and future are mixed together in a fairytale cocktail, when the traditional life of old Swedish farm culture, Haute couture and romance are intertwined.

Ewa i Walla is a Swedish design brand of women’s clothing with innovative details, quality materials and creative design in unique combinations creating something special – an Ewa i Walla garment filled with passion, personality, beauty and attitude. The clothes capture the essence of the customer and are timeless, regardless of the latest trends.

Ewa i Walla offers you

A complete solution and unique look. Creative and fantastic design, several layers of exclusive materials, unexpected combinations, original print and carefully picked details. The exclusivity lies in all the elements interacting and creating a strong dynamic, an Ewa i Walla garment.

We want you to feel beautiful and offer you the freedom to express yourself through your Ewa i Walla clothes where design, material and details will communicate your own personal style.

An Ewa i Walla garment: Clothes that are much more than merely garments

Natural quality materials such as cotton, linen, silk, wool and organdy with the signature crushed look, are among others, materials to be found in an Ewa i Walla collection. The garment are carefully detailed to enhance the design and give it the right Ewa i Walla character.

You will find details such as laces, flounces, monogram and embroidery, ribbons, buttons, patches, raw edges and mix of materials making the garment almost as a work of art.

The possibilities to combine the garments are many, over materials and over season. There are no limits to what can be achieved, only opportunities. The style and silhouette of Ewa i Walla are many depending on your own personal style, but the layered look is characteristic for the brand.

The designer, Ewa I Walla

The designer Ewa I Walla loves to create the unexpected. She is a natural creator and her passion for creation and design is also expressed in jewellry design, pottery and painting. Ewa has always followed her own path with the philosophy that anything is possible. This is expressed clearly in her design and way of evolving her vision.

The company, Ewa i Walla art design AB

In 2002 Ewa i Walla art desgn AB was founded by the designer, Ewa I Walla. The journey has been amazing as the company has grown rapidly and created curiosity and interest around and outside of Europe. Today Ewa i Walla is sold by retailers in around 18 countries and the company is always seeking new grounds to inspire and be inspired by.

There are two collections per year, one for spring/summer and one for autumn/winter. Each collection is shown through agents, at fairs and in a showroom in Stockholm.

 

 

Att köpa second hand

har kommit som en ny trend som också är bra för miljön. Det man tänker sig då, är att inköpet av second hand varan fullständigt ersätter ett köp av en ny vara. Det är då miljövinsten inträder genom att material, energi, transporter och andra delar till produkten inte behövs till en ny produkt. Vad är då miljömässigt mest lönt att köpa second hand?

Ett sätt att se på det, är hur energin fördelas. Om tillverkningen drar mycket energi och själva användandet mycket mindre, som i fallet av en cykel, så tjänar miljön på att cykeln återanvänds så långt som möjligt. Samma sak är det med trämöbler. Där har energi gått till att avverka skog och skapa en möbel. När möbeln väl finns så innehåller den även koldioxid som trädet bundit. Att återanvända trämöbler är bra, då alternativet ofta blir att möbeln brinner upp. Likadant går det att tänka med alla sorters möbler.

Ett annat sätt att se det, är i fallet av textil där tillverkningsprocessen drar mycket vatten och behöver mycket kemikalier så att miljöpåverkan är stor. I de fall vinner även här miljön på att det återanvänds så långt som möjligt. Ett second hand plagg/textil innehåller också färre kemikalier då de redan har tvättats bort, vilket är positivt för vår hälsa.

Det blir få fall, där man kan se det som en mindre miljövinst att köpa nytt. En del av de fallen rör vitvaror. Idag har energibehovet pressats ner betydligt gentemot äldre produkter. De är också miljömärkta bra med hur mycket energi de drar. Här gäller det främst kyl, frys, tvättmaskin, spis. Om du funderar på att köpa nytt och vet vilken modell du har, så kolla om du har energi att spara eller ej, före du byter.

Mindre saker som t.ex. en mobiltelefon finns det all anledning att köpa second hand.

Produkter av plast är även en sak att titta lite djupare på. Undvik de plastleksaker som är mjuka och producerade före år 2007. Därefter kom ett förbud inom EU mot ftatalater som fanns i de gamla och mjuka leksakerna. Ftatalater har visat sig vara hormonstörande för små barn och Kemikalieinspektionen varnar för dem.

Att reparera är också ett sätt att förlänga livet på saker. Dels kan man göra det själv med en stor del av produkter, eller vid mer komplicerade reparationer, be en hantverkare åtgärda det.

Att köpa och sälja second hand har stor potential att spara koldioxidutsläpp. Detta förutsatt att inköpet ersätter inköp av en ny vara. Second hand handeln kunde då ha minskat utsläppen av växthusgaser med över 800.000 ton CO2 under 2017. Vilket är lika mycket som biltrafiken i Sverige släpper ut på en månad.

Så ­påverkar plagget ­klimatet
70 procent av ett plaggs klimatpåverkan sker under produktionen.
4 procent av påverkan kommer från transporten av plaggen från tillverkningslandet till butiken.
22 procent av klimat­påverkan kommer från kundens resa till och från butiken.
3 procent av klimat­påverkan kommer från tvättning och torkning.
1 procent av påverkan kommer från avfallshanteringen.

 Ting By Ling

verkar för ”hjälp till självhjälp”. Våra leverantörer är alla småskaliga hantverkare som vi har direkt kontakt med. Tyvärr har våra leverantörer inte de ekonomiska förutsättningar som möjliggör att de kan certifiera sig, tex som Bra Miljöval, Svanenmärkt eller få den internationella Fair Trade-märkningen. Vi ställer därför inte det kravet utan vill vara en hjälp till ett bättre liv. Vi förhandlar inte priser med våra leverantörer utan betalar vad de begär.

Våra mål är dock högt ställda och vi arbetar kontinuerligt för att förbättra oss. Visst ska vi sikta mot stjärnorna, men vi tappar inte hoppet när vi landar i trädtopparna.


Fair Trade - Våra leverantörer uppfyller kriterierna för fair trade (läs mer på http://fairtrade.se/om-fairtrade/kriterier); inget barn arbetar i verksamheterna, allt arbete sker under rimliga arbetstider och alla får en anständig lön. I de fall någon av våra leverantörer har anställda ska de ha inflytande och medbestämmande i sitt arbete och sin vardag.
Kontakt - Vi vill gärna veta om någon återförsäljare, leverantör eller produkt vi representerar inte håller de standards vi ställt upp. Det hjälper oss att bli ännu bättre. Maila oss på intebra@tingbyling.se eller kontakta oss på annat sätt Kontakt» .
Åtgärder - När vi ser att vår policy inte följs, strävar vi efter att i samarbete finna lösningar som rättar problemet. Endast när vi ser att viljan till förbättringar inte finns förbehåller vi oss rätten att avsluta samarbetet.
Miljö - Vi strävar efter en miljöprofil på stora delar av vårt sortiment, där material och tillverkning följer lokala regler. Vi ber våra leverantörer säkerställa att detta följs, och vi utför kontroller på plats såväl som vid leverans.

Vi uppmuntrar våra leverantörer att använda material och processer som minskar påverkan på miljön. Så långt tillbaka som våra leverantörer kan påverka i produktionskedjan, ska farliga kemikalier och miljöpåverkande material inte användas, vare sig vid tillverkning av smycken, wraps av bananfiber eller väskor.

I klädsortimentet finns våra Wraps från Filippinerna av handvävd bananfiber. Innevånarna i byar på norra Filippinerna lever av att producera materialet. Från stammen av vilda bananplantor får man fibrer som tvinnas till tråd, färgas och vävs för hand - allt enligt ekologiska principer där även de flesta färgerna är rena naturprodukter. Där så är möjligt vill vi att våra produkter är färgade med naturfärger utan otillåtna tillsatser.

Våra väskor tillverkas i återvunnet material, skräp från gatan eller stuvbitar från fabrik som annars skulle hamna på sopberget eller brännas. Allt rengörs väl och bearbetas för hand. Här handlar själva kooperativets arbete både att skapa en renare miljö tillika att vara ett sätt för många kvinnor att tjäna pengar och i och med detta möjliggöra för alla barn att gå i skolan.

Våra smycken nickeltestas. Halten av bly och kadmium ska understiga de gränsvärden i metallegeringar som EU satt upp, vilket våra leverantörer känner till. Våra leverantörer och producenter finns huvudsakligen utanför EU, varför deras lokala regler ser annorlunda ut.
Hos oss hittar du fina smycken, väskor, plagg av bananfiber och fladdermusfåtöljer, Snygga produkter framtagna av våra schyssta leverantörer som har rättvisa eller miljöengagemang som grund.

"Good cause" styr vårt engagemang. TingByLing vill bidra till ett bättre liv för fler genom att öka omsättningen och inspirera produktutvecklingen för våra småskaliga leverantörer som producerar hantverksmässigt. Vi bygger vår verksamhet successivt efter att ha träffat leverantörer och försäkrat oss att allt är schysst.Vi stödjer organisationen Hoppets Stjärna i deras fantastiska arbete i världens utvecklingsländer så att barnen kan resa sig och själva skapa hållbar utveckling i de samhällen och länder som de lever i. TingByLing's bidrag går till 3000 skolbarn i Manilas slum.

Nordiska ullmärken

har filosofin att design ska vara tidlös och med rätt stuk för livets skilda sammanhang och tillfällen och håller bästa tänkbara kvalitét. Nordiska ullmärken vill koncentrera sina säljinsatser på material som är biologiskt nedbrytbara, utan bekämpningsmedel eller andra miljöfarliga ämnen.
Som det är nu orsakar 1kg textil tre gånger så stora klimatutsläpp som framställningen av 1kg metall eller plast. För att tillverka ett par vanliga jeans används 6600 liter vatten, 0,5 kg kemikalier och 103 olika sorters bekämpningsmedel.
Källa. Grön design, Naturskyddsföreningens årsbok 200
Den otroliga ullen
Nära naturen – Nära dig
Ull isolerar – också i vått tillstånd
Ull stöter ifrån sig vatten men absorberar vattenånga
Ull är inte brandfarligt
Ull är hygieniskt

Det är lätt att förväxla återbruk med återvinning.

Med återvinning menas den process där ”nytt” material ersätts med insamlat återanvänt material. Återbruk är i de flesta fall mer miljövänligt då det förlänger en produkts livslängd vilket hämmar nytillverkning och konsumtion av nya varor. Därmed sparas exempelvis den energi som skulle ha gått åt för att bryta ner och återvinna delar av produkten för att sedan bygga upp något helt nytt av den.

TRADITION MÖTER TREND - Stehmann
En expertgrupp på cirka 70 anställda utgör grunden för varumärket Stehmann. Företagets grundare och verkställande partner Johannes Stehmann har under flera år fått stöd för att hantera företaget av sin dotter Judith Stehmann, som ansvarar för områdena samlingar / marknadsföring och CAD. Hans son Frank Stehmann ansvarar för inköp och kommersiell ledning.

Cirka 1,2 miljoner byxor tillverkas för närvarande varje år. När det gäller produktion har Stehmann etablerat långsiktiga samarbetspartnerskap med tillverkare i länder som Makedonien, Slovakien och Tjeckien och drog tillbaka produktionen i Asien för många år sedan. Med rekommenderade försäljningsprispoäng mellan 59 och 149 euro erbjuder STEHMANN två förbeställningssamlingar varje år, var och en med tre leveransdatum, samt ytterligare trend och omfattande NOS-program. Byxespecialisten har varit den europeiska marknadsledaren inom Pull On-området i flera år med INA® & Co.-stilarna. Dessa flexibla och bekväma stretchbyxor erbjuds i material som Bengalin, tröja och högteknologisk bomull.

Tillsammans med de framgångsrika INA® & Co.-stilarna har STEHMANN lagt flera vikt vid modeinspirerade byxor under flera säsonger, avancerad design, material av hög kvalitet och perfekt passform. Modesegmentet utvecklas mycket uppmuntrande under varumärket STEHMANN och kommer också i framtiden att ta en viktig position inom kollektionen.

Vår KASHMIR - 8 design

De unika produkterna från 8 design är gjord i 100 % kashmir av finaste kashmirull från Inre Mongoliet. Kashmir är ett naturmaterial som med dess utmärkta egenskaper ger en otrolig skön känsla att bära. Ullens fiberegenskaper ger plagget en otrolig mjuk och lyxig känsla och som värmer på vintern och ger svalka på sommaren.

Ditt kashmirplagg från 8 design, ett hållbart plagg du kommer kunna njuta av länge!

Två sorters trådar
Man brukar använda den engelska termen gauge (gg), vilket beskriver antal maskor per tum och Ply som beskriver antal trådar som tvinnas till ett färdigt garn.

8 Design produkter är stickade i två olika sorters trådar;

Tjockare tråd i 2 ply (två trådar som är tvinnade) och stickade i 7, 9 & 12 gauge, detta är den vanligaste tråden i kashmir produkter.

Tunnare tråd i 3 ply (3 trådar som är tvinnade) och stickade i 14 gauge, denna tråden är inte lika vanlig och framför allt inte att den är tvinnad med 3 trådar. Därför är vi extra stolta att kunna erbjuda produkter stickade i denna tråden.

Våra produkter är gjorda endast med de finaste håren från geten och endast av garn med fiberlängder mellan 32-36 mm. Vår kashmir tas vid naturligt hårskifte en gång per år och kammas ur från geten.

Vi testar regelbundet våra produkterna med hjälp av ett internationellt analysföretag, vi kan på så sätt alltid garantera att produkterna håller högsta kvalité och alltid innehåller 100 % kashmir

Kashmirgeten
Kashmirull är en väldig mjuk ull som kommer från kashmirgeten. Kashmir getterna lever i ett extremt kallt och ogästvänligt klimat med stora temperaturskillnader.

Det är just omständigheterna i klimatet och området de lever i som gör att naturen skapar något så unikt som kashmirull. Getterna har en extra mjuk underpäls som också kallas för dun. När getterna börjar fälla sin vinterull, kammas getterna för hand och man separeras den duniga underullen medan den övriga ullen, det så kallade täckhåret.

För den finaste kashmiren andvänder man endast ullen från delar av geten där den finaste ullen sitter och där ullfibrerna är som längst.

Merparten av världens kashmir kommer idag från Inre Mongoliet i Kina där den finaste kvalitén på kashmir finns.

Kvalité
8designs plagg kommer från Inner Mongoliet i Kina där den finaste kvalitén på kashmir finns.

En av den viktigaste faktorn för kvalitén är fiberlängden, för bästa kvalitén skall fiberlängden var som kortast 32 mm och inte längre än 36 mm.

Bra kashmir kommer enbart från vissa delar av geten och måste vara helt separerade från skyddshåren.

Att man tar ullen vid naturligt hårskifte är också av stor betydelse. Att kashmiren kammas från geten har betydelse eftersom om håren skärs av blir fibrerna hårdare och ullen av sämre kvalité.

Noppor
Kashmir plagg kan tendera att noppa vid de områden som utsätts för friktion, vilket är helt normalt.
Vi rekommenderar att man gör det till en vana att efter varje tvätt avlägsna eventuella noppor med en ullkam. Nopporna försvinner ju mer man använder sitt kashmirplagg.